Semena kořenové zeleniny
K nejoblíbenějším druhům kořenové zeleniny patří mrkev, ředkvičky, petržel, celer, červená řepa, tuřín, vodnice, ale třeba i křen, zázvor nebo brambory. Tato zelenina totiž představuje jedlou podzemní část rostliny, ať už se jedná o kořen v pravém slova smyslu, nebo oddenek či hlízy. Obvykle se tato zelenina sklízí na podzim a její velkou předností je, že kořeny mohou zůstat v zemi delší dobu a některé druhy jsou i výrazně odolné vůči mrazu.
Během zimního období, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny se v kuchyni často využívá právě kořenová zelenina. Má totiž vlastnosti, které umožňují její dlouhodobé uskladnění a obsahuje spoustu vitaminů, minerálních a zdraví prospěšných látekcenných látek. Kořenovou zeleninu využijete nejen v polévkách a omáčkách, ale kromě přílohy k hlavnímu chodu může ve vegetariánském jídelníčku nahradit i maso.