Řepa cukrová Gellert

Vhodná pro společnou konzervaci s červenou řepou.
Zobrazit více
98.57% (14 hodnocení)
38 Kč
bez DPH 32,66 Kč
Skladem
koupit
katalogové číslo: 3590
EAN: 8590396359001
výrobce:Semo
popis
parametry
Soubory ke stažení

Gellert - hybridní odrůda cukrové řepy s velmi vysokou cukernatostí. 

TIP: Je vhodná pro společnou konzervaci s červenou řepou.

Standardně prodáváme peletované osivo.

Dužnina cukrové řepy obsahuje okolo 75 % vody. Asi 18 % ve vodě rozpustných látek je složeno téměř z 90 % z cukru - sacharózy. Z minerálií obsahuje nejvíce draslík, o něco méně fosfor, vápník.

Beta vulgaris L. / Cukrovka

Pěstování cukrovky je jednoduché a prakticky se neliší od pěstování červené salátové řepy. Cukrovce vyhovují těžší, humózní půdy, bohatě organicky hnojené.

 Výsev provádíme v dubnu až květnu, sklízíme od poloviny září, kdy cukrovka dosahuje maximální cukernatosti.

Semena cukrové řepy můžete vysévat od dubna do konce května, jakmile nehrozí riziko přímrazků. V případě namrznutí mladých sazenic může dojít ke tvorbě tzv. vyběhlic - plevelné řepy. 

Po vzejití rostlin je třeba je vyjednotit, sazeničky protrhejte, aby se vyvinuly stejnoměrně veliké bulvy. Výsledný pěstební spon po vyjednocení je 0,4 - 0,5 x 0,25 m.

Závlaha je u cukrové řepy vhodná hlavně v první třetině až polovině vegetace, pozdější omezení zálivky nutí rostliny vytvářet hlubší kořeny a rovnoměrnější bulvy. 

Cukrová řepa potřebuje ke svému růstu organické hnojení. Dávku hnoje či kompostu pro řepu ve výši asi 3 kg / 1 m2 zapravíme na podzim společně s fosforečnými a draselnými hnojivy. K řepě hnojíme cca 0,05 kg superfosfátu a síranu draselného na podzim, 0,03 kg síranu amonného a přihnojíme 0,02 kg ledku, to vše na 1 m2.

Přehnojení dusíkem vede k nevyzrálým bulvám s krátkou uchovatelností a zvýšeným obsahem dusičnanů. 

Cukrovku napadá řada škůdců, hlavně mšice broskvoňová a dřepčíci. 

Ochrana proti dřepčíkům, a to překrytím bílou netkanou textilií a dostatečným vlhčením zeminy, protože dřepčík nerad vlhko. 

Řepu můžeme sklízet, jakmile dorůstají bulvy přiměřené velikosti, ale lze je ponechávat až do zámrazu a postupně sklízet i na podzim. Od poloviny září cukrovka dosahuje maximální cukernatosti. Bulvy dlouho vydrží ve studeném vlhčím sklepě.

TIP: Staročeský SIROB
Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda. Tekutina postupně houstne a jak část cukru karamelizuje, začne ke konci tmavnout. Pozor, ať sirob nepřipálíte. Když dosáhnete konzistence tekutého medu, sirob je hotový.

Dalším příkladem použití cukrovky v kuchyni jsou Řepánky. Pro přípravu je třeba připravit běžné těsto na buchty (tedy z hladké mouky). Řepu po okrájení nastrouháme, s trochou vody podusíme do hustší kaše, ke které přidáme koření (například perníkové). Nestačí-li vlastní cukr, ještě přidáme. K povaření můžeme ve variantě přidat mák. Po vychladnutí naplníme buchty a upečeme.

 

Parametry

VýrobceSEMO
Cenová skupina4
Množství40 pel
Výsev04 / 05
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň08 / 09 / 10
VýrobceSEMO
Cenová skupina4
Množství40 pel
Výsev04 / 05
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň08 / 09 / 10
Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu.

SOUHLASÍM