Šrucha zelná Green Purslane
katalogové číslo: | 3981 |
EAN: | 8590396398109 |
Hmotnost: | 0.005 Kg |
výrobce: | Semo |
Dárek: | Dárek - Jmenovka pro vaše semínka |
Podobné produkty
Šrucha zelná - GREEN PURSLANE - velmi rychle rostoucí rostlina původem z Asie, známá také jako portulák nebo pod lidovým názvem kuří noha, se pěstuje po celém světě jako výborná salátová zelenina. Má lehce nakyslou nebo slanou chuť, podobně jako špenát a řeřicha. Ostřejší a svíravé tóny v chuti šruchy mohou být způsobeny kyselinou jablečnou a výraznější jsou ráno. V průběhu dne se kyselina jablečná metabolizuje, proto sbírejte listy při plném slunci na poledne nebo odpoledne, listy jsou pak jemnější a nasládlé. Poupata květů lze také použít jako náhradu za kapary.
Mladé listy lze sklízet již čtyři týdny po výsadbě.
Plevel? Nebo užitečná zelenina? Obojí! Navzdory tomu, že je šrucha mnohými zahrádkáři považována za plevel, jedná se o vysoce výživnou, listovou zeleninu. Pokud tuto rychle rostoucí, šťavnatou rostlinu poznáte, zjistíte, že je nejen jedlá, ale i velmi lahodná. Pěstování šruchy na zahradě tak může být prospěšné pro Vaše zdraví i chuťové pohárky.
Šrucha je jednou z potravin s nejvyšším obsahem živin na zemi. Je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin (vyšší než jakákoli jiná listová zelenina), vitamíny A, C, B a karotenoidy. Je dobrým zdrojem draslíku, minerálu, který pomáhá regulovat krevní tlak. Hořčíku, který může chránit před srdečními chorobami a cukrovkou. Obsahuje také vápník, nejhojnější minerál v těle, důležitý pro zdraví kostí. Fosfor a železo se v rostlině nacházejí v nižším množství. Celkově vzato je to jedlá velmi zdravá rostlina, kterou můžete přidat do svého jídelníčku.
TIP: Šrucha také obsahuje šťavelany, které mohou snižovat vstřebávání některých minerálů a přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Zkuste ji tedy přidat do jogurtu, u kterého se prokázalo, že výrazně snižuje množství šťavelanů.
Šrucha se jí čerstvá i tepelně zpracovaná, přidává se do salátů, zeleninových příloh, do tvarohových a sýrových pomazánek, polévek nebo dušených pokrmů. Můžete ji také upravit jako špenát. Konzumují se mladé listy (natě) před rozkvětem. Po vykvetení listy získávají ostrou až nahořklou chuť.
Portulaca oleracea / Šrucha zelná
Šrucha je velmi nenáročná rostlina, která nejlépe roste v dobře propustné, spíše písčité půdě bohaté na živiny, vysetá na teplém a slunném místě. Rostliny dobře snášejí i velmi suché podmínky.
Poznámka: Důležité je nenechat dozrát semena! Šrucha kvete pouze krátce, a to drobnými žlutými kvítky. Po odkvětu sama vysemení. Jediná rostlina dokáže vyprodukovat tisíce semen, navíc s velmi dobrou klíčivostí. Klíčivost semen je velmi vysoká řadu let. Není tedy divu, že komu se jednou začne v zahrádce šrucha zelná semenit, nevěřícně zírá na její množení i na rychlost jejího růstu. Největší problémy může pak způsobit na zeleninových záhonech v teplejších oblastech. Důležité je nenechat dozrát semena! Dalším možným opatřením proti jejímu nechtěnému šíření je neponechávat po sklizni zeleniny prázdné záhony. Ideální obranou je důsledné střídání plodin, případně výsev zeleného hnojení.
Pokud budete šruchu pěstovat na záhoně semena můžete vysévat od dubna až do srpna přímo na stanoviště do spolu 20 x 4 cm. V případě dubnových výsevu doporučujeme záhon překrýt bílou netkanou textilií. Semena dobře klíčí, když teploty zeminy dosahují asi 12 °C. Výsev ve skleníku můžete provádět téměr celoročně. Vysévat semínka je možné tzv. naširoko nebo do řádků. Semínka venku mají o něco delší klíčivost.
Pokud se z úrody chcete těšit celý rok můžete šruchu také pěstovat v květináči či truhlíku na okenním parapetu. Při pěstování v květináči dejte na dno drenážní vrstvu, která bude odvádět přebytečnou vodu. Na to, aby rostlina dobře zakořenila, je důležité připravit jí kvalitní substrát. Absolutně nejjednodušší budete mít koupit si substrát na výsev a pěstování bylinek, čímž semínkům poskytnete dokonalou péči. Při pěstování v truhlíku či květináči vysévejte jednotlivá semínka do sponu zhruba 1 x 1 cm.
Pokud šruchu vysejete za oknem do truhlíku, zhruba za čtyři týdny můžete sklízet, venku je to přibližně za šest týdnů.
TIP: Při pěstování šruchy doma můžete použít minipařeniště, kde budou mít semínka díky víku pařeniště ideální podmínky pro klíčení a současně dostatek prostoru pro svůj zdravý růst až do sklizně. Minipařeniště jsou vhodná jak pro pěstování v substrátu, tak i pro pěstování na buničině.
Rostliny šruchy dobře snášejí i velmi suché podmínky, přesto přiměřená zálivka výrazně zlepší kvalitu úrody zelených lístků. Při pěstování Vám doporučujeme pro zalévání používat rozprašovač, díky kterému minimalizujete riziko poškození klíčících i mladých rostlin.
Šrucha nepotřebuje žádnou větší péči, tedy žádná hnojiva, pouze vhodný substrát a pravidelnou zálivku.
U šruchy hrozí napadení chorobami především u klíčících rostlin.
Ze škůdců se na rostlině nějčastěji setkáte se slimáky, ti milují mladou zeleninu.
Mladé listy lze sklízet již za zhruba čtyři týdny po výsevu. Když rostlinky dosáhnou výšky 5 až 7 cm, seřízněte je, aby nevykvetly. U šruchy stejně jako u řeřichy je lepší sbírat jednotlivé lístky před rozkvětem, protože později mají až hořkou chuť. Při postupných výsevech budete mít přísun čerstvé zeleniny po celý rok bez ohledu na roční období.
Po sklizení by měla šrucha putovat na talíř co nejrychleji, protože brzy zvadne a ztratí svou křupavou a šťavnatou chuť.
Parametry
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 3 |
Množství | 0,4g |
Výsev | 04 / 05 / 06 / 07 / 08 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 05 / 06 / 07 / 08 / 09 / 10 |
Výrobce | SEMO |
---|---|
Cenová skupina | 3 |
Množství | 0,4g |
Výsev | 04 / 05 / 06 / 07 / 08 |
Místo výsevu | záhon |
Místo pěstování | záhon |
Sklizeň | 05 / 06 / 07 / 08 / 09 / 10 |