Kadeřávek Halbhoher Grüner Krauser

Raná, polovysoká odrůda odolná k vybíhání do květu s velkou odolností k mrazům.
Zobrazit více
97.14% (14 hodnocení)
Cena
20 Kč
Cena bez DPH: 17,46 Kč
vložit do košíku
Skladem
katalogové číslo: 1302
EAN: 8590396130204
Hmotnost: 0.005 Kg
výrobce:Semo
popis
parametry
Soubory ke stažení

HALBHOHER GRÜNER KRAUSER – raný a výnosný polovysoký kadeřávek. Kadeřávek je druhem kapusty a správně se nazývá kapusta kadeřavá. Oproti kapustě nebo zelí, které patří do stejné čeledi - brukvovité, netvoří kadeřávek pevnou hlávku. Na lodyze vyrůstají střídavě velké, zelené, úzce eliptické, silně zkadeřené, křehké a jemné listy, které mužete sklízet dle aktuání potřeby.

Odrůda je odolná k vybíhání do květu a současně se vyznačuje velkou odolností k mrazům.

Kadeřávek má vysoký obsah vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa, vitaminů A, C, E, betakarotenu, kyseliny listové a vlákniny. Podobně jako brokolice a další košťálová zelenina obsahuje tzv. isothiocyanaty, látky, zásadně přispívající k prevenci vzniku nádorových onemocnění. Dusičnany a dusitany v kadeřávku omezují rozsah a míru poškození srdce, zejména po prodělaném infarktu a vedou k rychlejšímu zotavení.

Kadeřávek také celkově posiluje imunitním systém a působí proti stresu a únavě. Vysoký podíl vápníku je skvělou prevencí proti osteoporóze a pomáhá při všech potížích spojených s řídnutím kostí. Vysoký obsah vlákniny čistí střeva a působí proti zácpě. Kyselina listová zaručuje, že je to přímo ideální zelenina pro těhotné nebo pro ženy, které chtějí otěhotnět.

TIP: Jedna sklenice šťávy z několika listů kadeřávku (stačí rozmixovat a dolít vodou) obsahuje až trojnásobnou doporučenou denní dávku přírodního vitaminu C!

Listy kadeřávku jsou křehké, křupavé, šťavnaté a mají specifickou chuť. Skvěle se hodí při přípravě vývarů, pyré, zeleninových směsí a nejrůznějších studených a teplých salátů. Kadeřávek je také uznáván za vitamínovou bombu jako zelené smoothie z kadeřávku a ovoce. Kadeřávek je výborná alternativa zelí nebo špenátu jako příloha k masu, do těstovin, zapečených pokrmů, můžeme ho přidat do mletého masa a udělat třeba karbanátky. V zimních mrazivých dnech je nejlepší hustá polévka. V podstatě se dá kadeřávek používat stejně jako kapusta, a tak v receptech můžete nahradit kapustu kadeřávkem a naopak.

Brassica oleracea L. var. acephala (partim) / Kadeřávek

Kadeřávek je svými nároky blízký ostatním košťálovinám. Nejlépe se mu daří na propustných půdách, ideálně středně těžkých, nebo i těžkých a bohatých na živiny. Stejně jako ostatním košťálovinám vyhovuje i kadeřávku zásaditá půda, proto v zimě po zrytí doporučujeme rozhodit po povrchu vápenec. Pro jeho pěstování vybírejte spíše slunečná či polostinná stanoviště.

V osevním postupu kadeřávek řadíme do II. tratě. Kadeřávek se pěstuje jako následná plodina a pro výsev i výsadbu můžete využít volné plochy po raných kedlubnách, salátech, hrášku nebo po česneku. Kadeřávek nepěstujte v sousedství jahod, malin, okurek a tykví. Naopak sousedství rajčat či celeru může zabránit napadení kadeřávku běláskem zelným. Brutnák lékařský pak zlepšuje zdravotní stav kadeřávku i chuť jeho listů. Dalšími vhodnými sousedy jsou například ředkvičky, salát či špenát.

Existuje více druhů kadeřávku.

  • kadeřávek pravý, který má delší vegetační dobu, můžete vysévat od února až března, po vzejdutí jej vyjednoťte na vzdálenost zhruba 8 cm a v květnu sazenice můžete vysadit na stanoviště do sponu asi 40 x 50 cm, v zimě jej pak můžeme sklízet.
  • kadeřávek sibiřský s kratší vegetační dobou se vysévá v květnu až červnu. Semena se vysévají přímo na stanoviště do hnízd po 3 až 4 semenech ve sponu zhruba 50 x 50 cm, po vzejití rostlinky vyjednoťte a v každém hnízdě nechte pouze nejsilnější rostlinu.

Sazenice po výsadbě pravidelně zalévejte, dokud pevně nezakoření. Záhon s kadeřávkem často kypřete a odplevelujte, doporučujeme občas rostliny přišlápnout, aby se ve větru nekymácely a nevyvrátily.

Vzhledem k tomu, že kadeřávky vyrůstají poměrně do velké výšky a na záhonech bývají i přes zimu kdy jsou vystaveny silnějšímu větru, prudšímu dešti a sněhu, doporučujeme ke kmínku dát tyčku a rostlinku k ní pro zpevnění přivázat. 

Zejména po výsadbě rostlina vyžaduje bohatou zálivku do doby než zakoření. Dále stačí přiměřená, pravidelná zálivka v závisloti na aktuálním počasí. Kadeřávek nesnáší přemokření.

Kadeřávek pravidelně přihnojujeme, aby nedošlo k pozdějšímu vyvrácení rostliny, a to nejlépe formou kvalitního kompostu. Nepotřebuje výrazné organické hnojení jako třeba květák nebo zelí.

Kadeřávek má jednu výbornou vlastnost - netrpí běžnými chorobami košťálovin, má i menší nároky na vláhu a světlo.

 

V suchém a teplém počasí mohou spodní listy kadeřávku napadnou mšice nebo molice, ale nikdy se jim nepovede rostlinu zdecimovat. Snažte se vyhnout chemickým postřikům a jako první pomoc můžete zeleninu důkladně omýt silným proudem vody, což můžete opakovat i několikrát po sobě. Pokud voda nepomůže, proti savým škůdcům (mšice, molice, svilušky či třásněnky) můžete aplikovat ekologický přípravek bez ochranné lhůty Rock Effect, který nejenže přítomné škůdce zahubí, ale ošetřené rostliny dalším škůdcům nebudou už ani chutnat. Postřik aplikujte i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! 

TIP: Molice i mšice odpuzuje lichořeřišnice větší, postřik z listů odhání od zeleniny škodlivý hmyz: asi 100 g čerstvě utržených listů zalijte litrem studené vody, zakryjte a nechte 2 dny macerovat. Po 2 dnech roztok sceďte a kadeřávek můžete postříkat.

Listy kadeřávku se sklízejí postupně a znalci sklízejí zásadně až po prvních mrazících, kdy prý teprve dostávají tu pravou chuť. Kadeřávek se v růstu nezastaví, a tak si jeho listy můžete sklízet dle libosti. Sbírají se spodní listy, vrchol stále přirůstá. Jakmile kadeřávek vykvete, tak rostlinu vyryjte. Než vyhodíte tuhé stonky na kompost, můžete je nasekat na malé kousky, urychlí se tlení.

TIP: Po přemrznutí má kadeřávek lepší chuť, protože se škroby obsažené v listech přemění na jednodušší cukry. V zimě jsou tedy listy chuťově jemnější a sladší nežli na podzim. Při velmi tuhých zimách pod 15 - 20 °C může kadeřávek zmrznout, i po zmrznutí je ale možné listy stále konzumovat.

Čerstvé listy kadeřávku uložené po sklizni v lednici vydrží pouze pár dnů, je tedy lepší sklízet jej průběžně v potřebném množství. Chcete-li si kadeřávek uskladnit, zamrazte ho. Před zmrazováním spařte listy krátce horkou vodou, pak rychle zchlaďte studenou a nechte dobře oschnout.

TIP: Chovatele domácích králíků, zakrslých králíčků, morčat a dalších domácích zvířátek určitě potěší, že s kadeřávkem na zahradě pro ně budou mít zásobu čerstvého krmení i v zimě. Listy ale zvířatům nedávejte dřív, než rozmrznou, mohli byste jim přivodit zažívací potíže.

 

Parametry

VýrobceSEMO
Cenová skupina2
Množství1g
Výsev05 / 06
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň01 / 02 / 03 / 11 / 12
VýrobceSEMO
Cenová skupina2
Množství1g
Výsev05 / 06
Místo výsevuzáhon
Místo pěstovánízáhon
Sklizeň01 / 02 / 03 / 11 / 12
Diskuze je prázdná.
přidat příspěvek do diskuze
K produktu zatím nikdo recenzi nenapsal

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu.

SOUHLASÍM