Nejen jaro je čas výsevů. Co vysévat v letních měsících.

26. 07. 2021, 18:07
Nejen jaro je čas výsevů. Co vysévat v letních měsících.

Konečně máme léto! Je teplo, sluníčko svítí a na zahrádkách sklízíme první úrodu. Záhonky uvolnili ředkvičky a hlávkový salát, také kedlubny už končí. Opět máme domácí ranné brambory a záhony česneku a cibule jsou již také na sklizení. Jak teď naložit s uvolněnou plochou? Pojďme společně založit na druhou úrodu na záhonech, kde již dozrála ta první.

V letní sezóně toho můžete stihnout opravdu hodně. Zeleninových druhů s kratší dobou vegetace není málo. I ze semínek svěřených půdě v létě můžete vypěstovat spoustu úžasné zeleniny. Základem úspěchu je však příprava půdy. Pečlivě odstraňte zbytky po předchozí zelenině. Sklizené záhony můžete zrýt nebo i postačí hlouběji okopat motykou a hráběmi pak urovnat povrch. Novým rostlinkám velmi prospěje když do půdy zapravíte trochu kompostu, pokud nemáte můžete přidat hnojivo, třeba Cererit v množství 30mg/m2 .

Co zasadit v červenci a srpnu?

Je na výběr z řady zajímavých druhů jako je brokolice, čínské listové zeleniny, černá ředkev, červená řepa, kedluben, mrkev, keříčkové fazolky, kopr, mangold, pekingské zelí, saláty, špenát, ředkvičky, roketa, vodnice ... je toho spousta. V každém případě by jste se měli rozhodovat nejen podle chuti, ale hodně také záleží na tom co jste ze záhonků právě sklidili. Pokud chcete mít druhou úrodu co největší, neměli byste pěstovat po sobě příbuzné druhy zeleniny - ředkvičky po ředkvičkách, brokolici po kedlubnách nebo raném zelí. Každá rostlina si z půdy odebere určité množství živin, ale ne všech.

Salát

Saláty patří asi k nejoblíbenějším letním zeleninám, jen pozor na volbu té správné odrůdy. Od poloviny července do poloviny srpna se vysévají saláty pro podzimní sklizeň. Z letních salátů je to například Jupiter nebo Mars a nebo můžete vysévat celoroční polní saláty jako je Maršálus do extrémního tepla, stejně tak i římský salát Gelbus nebo mini Little Gem. Další kategorií jsou ledové saláty Maximo nebo Ledano. Ještě v první dekádě srpna můžete vysévat rychle rostoucí odrůdy Deon či Major.

TIP: Velmi oblíbeným způsobem celoročního pěstování salátu je baby leaf. Z hustých výsevů se sklízejí celé rostlinky v době, kdy dorostou do velikosti 10 - 15 cm, cca  po 4 týdnech od výsevu. Velkou výhodou tohoto způsobu pěstování je velmi krátká vegetační doba a hlavně, můžete si takto čerstvý salát pěstovat po celý rok, třeba na okenním parapetu.
Díky velmi krátké době potřebné pro pěstování baby leaf salátu můžete pro výsev semen použít všechny druhy salátu, které máte rádi. Můžete přidat i pár semen tmavočervených listových salátů a získáte tak chutnou a oku lahodící směs. A nebo můžete tuto směs zpestřit (asi desetinu semen) čekankou, roketou (rukolou), šruchou, mangoldem nebo kozlíčkem. Záleží jen na Vaší fantazii a chuti.

Roketa, rukola

Rostlina s výrazně aromatickými listy je velmi vhodná pro čerstvé saláty nebo na rychlou tepelnou úpravu. Odrůda rukoly s názvem Roketa má uplatnění jako řeřicha. Odrůda Wild Rocket s tmavě zelenými zoubkovanými listy je výrazně aromatická a vhodná na pěstování jak na záhoně tak v truhlících. Rostlinky sbíráme již za 4 - 5 týdnů od výsevu, když dosáhnou velikosti 10 - 15 cm. Rostliny můžete také sklízet od nejstarších listů odlamováním a pokud se Vám podaří zachovat srdíčko, za 2 - 3 týdny se můžete těšit na druhou sklizeň.

Zelí

Jak pekingské zelí Manoko, tak i čínské zelí Cash vysejte v průběhu července. Nezapomeňte na to, že obě tyto zeleniny jsou náročné na dusík a bude se jim proto dobře dařit na záhonku, kde byl předtím hrášek. Zelí je velmi zdravé a má krátkou vegetační dobu. Od výsevu po sklizeň potřebuje jen 56 - 70 dní. Důležité je, abyste mu po celé období růstu dopřáli dostatečnou zálivku.

Čínské zelí netvoří klasickou hlávku a oproti Pekingskému má tu velkou výhodu, že ho můžete sklízet v kterémkoliv stádiu růstu, již po třech týdnech od vysazení. Rostlinky seřezávejte dva a půl centimetru nad zemí a nechte znovu obrůst. Úspěšně ho můžete pěstovat celoročně.

Ředkve

Ředkve jsou typickou následnou plodinou a vyséváme je v půlce léta.  Před výsevem je důležité půdu poctivě prokypřit protože ředkve tvoří dlouhé bulvy. Můžete je pěstovat i na hrůbcích. Výběr odrůd k podzimnímu pěstování je pestrý jak z hlediska barevnosti, tvarů, tak i chutí a použití - ředkev Red Meat, Japana, Jarola, Kulatá černá a Panter. Ředkve je možné sklízet až do příchodu prvních mrazíků.

Ředkvičky a kedlubny

Ředkvičky i kedlubny se dají sít od začátku jara až do pozdního léta. Ředkvičky samozřejmě rovnou do země a protrhávat, kedlubny je lepší zasít do květináčků a přesadit je do záhonu, až trošku povyrostou. V letním období dopřejte ředkvičkám i kedlubnám trochu víc stínu a pravidelnou zálivku. K odrůdám vhodným pro pěstování i během července a srpna z ředkviček patří ředkvička bílá Blanka a Rampouch, červená ředkvička Primara, Tercia, Kvintara, Kvarta a další. Z kedluben doporučujeme odrůdu Dvorana a dalšími vhodnými kedlubnami pro letní výsev jsou kedluben Korist a Moravia.

Ať už se rozhodnete pro ředkvičky nebo kedlubny, času máte stále dost. Ředkvičky i kedlubny se mohou vysévat až do konce srpna a sklízet je je možné až do pozdního podzimu.

Mrkev

Mrkev můžete sít v podstatě kdykoliv, rané a polorané mrkve Vám rychle narostou. V letních měsících je lepší sít odrůdy s kratšími či kulatými kořeny jako je například odrůda ChamareKráska nebo Flyaway, aby zvládly zesílit. Další vhodné odrůdy pro letní výsev jsou Jitka nebo odrůda Jolana.

Špenát

Další zeleninou, z níž se můžete těšit ještě letos, je špenát, který pro podzimní sklizeň můžete vysít během července i srpna. Vhodnou odrůdou pro podzimní sklizeň je Harp, Sacramento nebo odrůda Monores. Při letním výsevu špenátu využijeme záhon, který je v polostínu, nebo ho musíme přistínit, abychom zamezili rychlému vysychání půdy. Špenát má vysoké nároky na vodu a je třeba mu dopřát pravidelnou zálivku. Špenát sklízíme 45 až 65 dní od výsevu podle odrůdy.

Pro přezimování a ranou jarní sklizeň vyséváme vhodné odrůdy špenátu v září. K vhodným odrůdám patří špenát Lorelay, Winterriesen a Matador.

Přejeme vám velkou úrodu z letních výsevů a nezapomínejte hnojit zeleným hnojením které jsme vám popsali v dřívějším článku.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu.

SOUHLASÍM