Cibuloviny a jejich pěstování

21. 07. 2021, 19:37
Cibuloviny a jejich pěstování

Konec léta se blíží a pomalu přichází podzim. V tomto ročním období nás již tradičně čekají zahradní práce jako je shrabování listí, odplevelování záhonů, zarývání zeleného hnojení nebo poslední sečení a ošetření trávníku před zimou.

Podzim v zahradách je ale především obdobím vysazování nových ovocných stromků a keřů, borůvek, jahod, ale i okrasných rostlin jako jsou růže a cibuloviny, které na jaře rozzáří Vaši zahrádku krásnými barvami co potěší oko a zahřejí na duši.

Jarní cibuloviny se snadno pěstují a nabízejí široký výběr z mnoha druhů a odrůd. Můžete kombinovat různé výšky rostlin, barvy a tvary květů i dobu jejich kvetení. Okrasné cibuloviny můžete pěstovat jak na květinových záhonech, kde je v létě nahradí trvalky či letničky, tak na trávnících nebo pod listnatými stromy a keři, jejichž koruny zjara propouštějí dostatek světla. Po odkvětu cibuloviny zatáhnou listy a zmizí pod zem, kde budou odpočívat až do dalšího jara, kdy opět vykvetou.

Nové cibuloviny obvykle sázíme na podzim. Jde to i na jaře, ale ten samý rok již nepokvetou. Před samotnou sadbou cibulky pečlivě zkontrolujte, zda jsou zdravé, bez plísní a nejsou mechanicky poškozené.

Záhon si připravte alespoň 14 dní předem, aby si nakypřená zemina měla čas sednout. Záhon zryjte do hloubky 20 - 30 cm. Pro vylepšení půdy můžete na záhon přidat květinový substrát, který obohatí stávající půdu. Půda by měla být dobře propustná, humózní, a dostatečně vlhká, aby rostliny hned od počátku netrpěly suchem.

Poté přichází na řadu moření jednotlivých cibulek. Mořením cibulky chráníme před škůdci, šedé plísni a houbovým chorobám. Jako mořidlo je vhodné použít například Sulku, která se hodí na ochranu česneku a cibule. V naředěném roztoku Sulky jednoduše necháte cibulky několik hodin namočené.

Po oschnutí cibulky vložte do připravených jamek nebo hnízd. Obecně se dá říct, že cibulky vysazujeme zhruba do hloubky o 1,5 násobku vlastní cibule. Po ukončení výsadby je nutné lehce utlačit půdu kolem čerstvě vysazených cibulí, aby kolem cibulek nezůstaly vzduchové kapsy a nové kořínky měly okamžitý kontakt s půdou a půdní vlhkostí. Cibuloviny koření poměrně rychle, do konce podzimu by se měly ujmout.

Cibuloviny jsou sezónním zbožím a bývají velmi rychle vyprodané. Nejčastěji pěstovanými druhy jsou narcisky a tulipány. Pokud však toužíte po nových a zajímavých rostlinách, s jejich koupí neotálejte dlouho.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu.

SOUHLASÍM