Celer
Celer společně s mrkví a petrželí patří k nejpoužívanějším kořenovým zeleninám.
Celer řadíme mezi oblíbenou kořenovou aromatickou zeleninu, kterou lze pěstovat i využívat na mnoho způsobů. Celer pochází z oblasti Středomoří, ale u nás je známý již od 17. století. V současnosti se můžete setkat s různými druhy celeru. Oblíbený je především celer řapíkatý, z kterého se používá nadzemní část rostliny. Známý je také celer listový, z něhož se používají hlavně listy, které mají vysoký obsah vitaminu C. Posledním známým druhem je celer hlíznatý (bulvový, kořenový), kde můžeme zpracovávat jak listy, tak i podzemní část, tzv. bulvu.
U nás se nejvíce pěstuje celer bulvový, méně pak řapíkatý a listový. Listový celer slouží nejčastěji jako koření a přísada do polévek a omáček. Řapíkatý celer využijete do salátů, zapékaných pokrmů nebo si z řapíků vylisujete šťávu. Bulvový celer pak společně s mrkví a petrželí patří k nejpoužívanějším kořenovým zeleninám.